Cade
Juniperus oxycedrus
Cupressaceae
Àutri noum : Genèbre-cade, Cade-genèbre, Chai-blanc.
Nom en français : Genévrier oxycèdre.
Descripcioun :Lou cade se destrio eisa de soun cousin de garrigo, lou mourven, qu'a ges de fueio pougnènto. Un pau mai aut en mountagno se pòu rescountra lou genèbre, qu'en mai pougne mai, a uno souleto ligno blanco sus lou dessubre di fueio (lou cade n'a dos).
Usanço :Lou cade èi proun couneigu pèr soun òli que sèr pèr sougna li bèsti (pèr eisèmple li pougnaduro di tavan o lis esclop). Pèr acò faire, acampa de branco fresco, li faire crema d'un bout e reculi l'òli que s'escoulo de l'autre. A passa tèms dins d'ùni relarg, l'òli èro producho dins de four dins li champ. Lou bos de cade èi di mai dur.
Port : Aubret
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : aguio escaumo
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Juniperus
Famiho : Cupressaceae
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : ges
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Garrigo
- Roucaio
- Tepiero seco
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Juniperus oxycedrus L., 1753
Ragadiolo(-manjadisso)
Rhagadiolus edulis
Asteraceae Compositae
Nom en français : Rhagadiole comestible.
Descripcioun :Aquesto planto de l'an primo, proche de l'erbo-di-teté, trachis dins li relarg un pau fre en basso Prouvènço. Se recounèis eisa à si fru en estello caupu dins li bratèio alor que lou dóu cèntre èi croucu (fotò). Pèr la destria de Rhagadiolus stellatus, fau counta li branco d'estello (7 à 9 o 5 à 7 eici) e la descoupo di fueio.
Usanço :La ragadiolo èi manjadisso, pèr eisèmple en ensalado. Se dis peréu qu'es aperitivo e diuretico.
Port : Erbo
Taio : 10 à 50 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Rhagadiolus
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) enflourejado : 10 à 16 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 700 m
Aparado : Noun
Abriéu à jun
Liò : Pelouso roucaiouso fresco
- Ermas
- Ribiero
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi : Eurimediterrano
Ref. sc. : Rhagadiolus edulis Gaertn., 1791